Streamen is het nieuwe televisiekijken, daarmee vertellen wij niets nieuws. Maar op welke manier kunnen beleggers inspelen op deze trend? Een korte vergelijking van twee grootmachten, een oude nieuwkomer en een jonge marktleider.
Netflix is met 158 miljoen abonnees wereldwijd de absolute marktleider in streaming. Maar Walt Disney maakte deze maand met zijn nieuwe streamingdienst Disney+ een vliegende start. Binnen 24 uur werden tien miljoen abonnees binnengehaald en de teller loopt volgens analisten nu met een miljoen per dag op.
Het zal in dat tempo niet heel lang duren voordat Disney+ groter is dan Hulu, een andere streamingdienst van het Disney-concern, die nu 28,5 miljoen betalende leden heeft. Wanneer dat precies gebeurt zullen beleggers vermoedelijk pas bij de volgende kwartaalresultaten horen, die op 4 februari 2020 bekend worden. Disney deed behalve op die eerste dag geen mededelingen over het aantal abonnees.
Sleutel tot het succes van Disney+ is de verzameling films en series rond de bekende Disney-figuren, de science fiction van Star Wars en de Marvel-superheldenfilms die tot voor kort voor een belangrijk deel nog op Netflix te zien waren.
Een nieuwe Star Wars-serie (The Mandolorian) werd naar verluidt op de eerste dag al ruim twee miljoen keer bekeken. Disney+ kost in Nederland 6,99 euro per maand (in de VS 6,99 dollar), waarmee de nieuwkomer voor een agressieve prijsstrategie heeft gekozen. De prijzen voor Netflix beginnen in Nederland bij 7,99 euro, maar dan is er slechts op één scherm tegelijk te kijken, in een lage kwaliteit. Het standaardabonnement (2 schermen, HD-kwaliteit) kost 10,99 euro. Bij Disney+ kunnen voor 6,99 euro vier gebruikers tegelijkertijd naar verschillende programma’s kijken.
‘DisneyFlix kan Netflix veel pijn doen,’ was te lezen in Effect 9 van 2018. Dat de streamingdienst van the House of Mouse Disney+ zou gaan heten, was toen nog niet bekend.
Het aandeel Walt Disney kostte destijds 112 dollar, terwijl Netflix 328 dollar waard was. Nu, ruim een jaar later, is Netflix licht gedaald terwijl Disney 35 procent hoger staat. Beleggers lopen nadrukkelijk vooruit op het succes van Disney+.
Dat de koers van het aandeel Netflix nu achterblijft is goed te verklaren. Het bedrijf heeft een geweldige groeiperiode achter de rug, en het aandeel was een van de grootste beurssuccessen van het afgelopen decennium. Anno 2019 is de belangrijkste markt, de Amerikaanse, met een penetratie van zo’n 70 procent voor de marktleider vrijwel verzadigd. Er zijn nog maar weinig Amerikanen die nog nooit van Netflix gehoord hebben en wie de dienst nu nog niet afneemt doet het waarschijnlijk nooit.
Uiteraard zijn er nog wel groeimogelijkheden buiten de VS, maar de laatste kwartalen laten op dat vlak vaak tegenvallers zien. Met name in het tweede kwartaal, toen wereldwijd 2,7 miljoen nieuwe abonnees werden bijgeschreven terwijl analisten op 5 miljoen hadden gerekend, was een forse tegenvaller.
Netflix wist dit jaar zijn omzet nog wel flink op te voeren, maar dat was met name te danken aan prijsverhogingen. Met een nieuwe, goedkopere concurrent is dat iets waar je mee moet uitkijken.
Analisten zijn (bron: Bloomberg) overwegend positief over beide aandelen, hoewel er voor Netflix momenteel wat meer verkoopadviezen zijn dan voor Walt Disney: 6 van de 46 tegen 1 van de 35. Disney is op 28 keer de verwachte winst voor komend jaar ook een stuk goedkoper dan Netflix (57 keer de winst).
De beurswaarde van Disney is 3,9 keer de concernomzet van 70 miljard dollar, Netflix kost ruim 5,5 keer zijn omzet van 19 miljard. Nu is Walt Disney natuurlijk veel meer dan streaming. De omzet uit themaparken, filmstudio’s en televisienetwerken zal de komende jaren minder snel groeien dan die van Disney+, maar Disney heeft zijn eigen content, Netflix moet die grotendeels inkopen.
Netflix heeft recent bioscooptheaters gekocht en investeert steeds meer in eigen producties, Disney is de aanval op Netflix begonnen en zal snel een belangrijke speler zijn op de streaming-markt. Walt Disney en Netflix gaan de komende jaren meer op elkaar lijken. De koers-winstverhoudingen van de aandelen zullen de komende jaren ook meer op elkaar gaan lijken.